Тренировъчна топка или офис стол?

От години в съвременни офиси по света се практикува ползване на меки тренировъчни топки вместо стол.

Идеята – така тялото е в по-напрегнато положение и се компенсират недостатъците на фиксираната работна поза при седене на стандартен офис-стол.

Office-topka-1

Тъй като за мнозина ползите от тази замяна са съмнителни, потърсих мнения и коментари от различни източници.

Плюсове при ползване на топка:

  • коремните мускули се ангажират при поддръжката на тялото и това в известна степен натоварва сърцето, подобрявайки кръвообращението;
  • натоварването на мускулатурата води до увеличен разход на енергия (изгаряне на допълнителни калории);
  • топката стимулира персонала да става и се разхожда по-често.

Минусите:

  • столът обезпечава стабилност в долната част на гърба;
  • топката не може да осигури опора за ръцете;
  • непрекъснатата мускулна напрегнатост с цел запазване на равновесие засилва умората и болките в гърба;
  • рискът от падане (например при инстинктивно навеждане за вземане на изтърван предмет или неволен опит за облягане назад) в никакъв случай не е за пренебрегване.

Различни изследвания показват, че мнението на много ползватели на топка категорично потвърждава наличие на дискомфорт. Споделя се, че продължителното седене на динамична, нестабилна повърхност не оказва съществено влияние върху мускулната активност, докато притискането на определени тъкани, в контакт с топката нарушава правилното им кръвоснабдяване. Допълнителният разход на енергия също не е голям – само около 4 kcal на час (за сравнение – в 100 ml подсладена безалкохолна напитка се съдържат средно 49 kcal).

Office-topka

Аналогични са изводите и от проведени експерименти, например този в Канада:

МЕТОДИКА: От 14 участници (7 мъже, 7 жени) се изисква да седят на тренировъчна гъвкава топка и на офис стол за по 1 час, докато изпълняват различни задачи на компютърни работни места.

РЕЗУЛТАТИ: Повишена мускулна активност в гръбначния стълб, намален наклон на таза и увеличен дискомфорт, докато са седнали на топката.

ИЗВОДИ: Малките промени в биологичните реакции, когато се ползва топка вместо офисен стол, в съчетание с увеличения дискомфорт при топката, доказват, че използването й за продължително седене не е препоръчително.

В заключение – ставането от офис-стола няколко пъти на ден, в комбинация с леки упражнения и разходка из помещението / на двора ще ви помогнат повече, отколкото  седенето върху топка.

Е, ако имате тренировъчна топка, не пречи да опитате. Или да ползвате стол, пригоден за топка (да, има и такива!). Някои казват, че им харесва…

Office-topka-2

Още информация за потенциални здравословни проблеми, до които води продължителната работа в офис, ще намерите в тази публикация.

Заповядайте и в “ЗБУТ Видеоклуб” където можете да се насладите на полезно видео за организацията на работа в един модерен съвременен офис.