Коментари

Добре дошли в коментарната страница на psnedev.com.

Тук можете да обсъждате публикациите в сайта, да споделите проблем, да зададете въпрос… Ще се опитам да бъда полезен 🙂

Имате въпрос? Търсите мнение?
Желаете да споделите нещо?
Направете го тук и сега!

 

8 comments on “Коментари”

 1. Привет!

  Във връзка с оценяване на риска по т.нар. „белгийска методика“, виждам във Вашата страница /https://psnedev.com/welcome/2nd-child-page/%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0/, определен един нормален начин за степенуване и вербално дефиниране на вероятността. Широко разпространено е степенуване, което започва с „едва забележима“ 0,1 и „практически невъзможна“ 0,2.
  Моля, ако имате информация за първоизточника на методиката в БГ, да посочите, ще съм Ви благодарна!
  Все си мисля, че някъде, някой е бил „изгубен в превода“ и смисъла, предвид, че изобщо вероятност „практически невъзможна“ е отбелязана с нещо различно от 0, а колкото до разпространените „едва забележима“, „малко възможна“, „малко възможна, но възможна в ограничен случай“, „ниска вероятност“, „напълно възможна“ и най-високата вероятност определена като „относително висока вероятност“, някак не ми се коментира семантичното равнище, че и то клони към 0. Тази недомислица /лично мнение/ е такъв сериозен, масов „бъг“, че е влязла безкритично дори в Стандарт за условията на труд в органите на съдебната власт, одобрен от ВСС.
  Самата формула на количествено оценяване на риска по методиката, също считам, за недомислица, но е друга тема.

  Харесвам

  1. Здравейте,
   Цитираната от Вас публикация има за цел начално запознаване с намерила широко приложение у нас количествена методика за оценка на риска.
   За основа при разработката на методиката е ползвана „Базисна методика за оценка на работното място, оценка и управление на професионалния риск“ на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене. За съжаление не разполагам с текста на документа.
   Използваната от мен терминология при степенуване на вероятностите е взаимствана почти изцяло от изданието „Оценка на професионалния риск“ (авторски колектив Е. Евгениев, Б. Савова, В. Куцарова).

   Харесвам

 2. Здравейте. Опитвам се да реша един такъв заплетен инструктажен казус:
  Работник идва на работа след повече от 45 дни отсъствие, поради което трябва да му бъде проведен извънреден инструктаж.
  Междувременно, докато е отсъствал, на останалите работници е бил проведен периодичен инструктаж. Следователно освен извънредния инструктаж въпросният работник трябва да премине и пропуснатия периодичен. Или само единия – и кой, по-точно? А ако трябва да му се проведат и двата инструктажа, в книгата в два отделни (последователни) записа ли се документират? Или може с един запис, а в полето „вид на инструктажа“ да се впише напр. „извънреден и периодичен“?
  Благодаря предварително и весели празници! 🙂

  Харесвам

  1. Здравейте,
   Съгласно Наредба РД-07-2 за инструктажите (чл. 16, ал. 2) след отсъствие от работа повече от 45 календарни дни на работещия се провежда извънреден инструктаж. В книгата се записва като „извънреден“. По ваша преценка в програмата му можете да включите и темите, разглеждани на пропуснатия периодичен инструктаж.
   Няма нормативно изискване да се провеждат пропуснатите инструктажи (а и няма логика ако лицето е отсъствало например цяла година, да му проведем наведнъж пропуснатите 3-4 инструктажа).
   Хубави празници и от мен 🙂

   Харесвам

   1. Благодаря за отговора 🙂
    Но има нормативно изискване за провеждане на пропуснатия периодичен инструктаж – чл. 14 (5) от Наредбата гласи:
    „Периодичният инструктаж се провежда индивидуално или групово в зависимост от изпълняваната работа, като на отсъстващите работници или служители се провежда при явяването им на работа.“
    (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135655309)
    При такава уредба как да се процедира в горния казус?

    Харесвам

    1. Здравейте,
     Чл. 14(5) от Наредба РД-07-2 визира общия случай, когато работещ е пропуснал периодичния инструктаж.
     Например лицето пуска 13 дни отпуск от 02.01.2019г. до 18.01.2019г. По график във фирмата се провежда периодичен инструктаж на 07.01.2019г. Този пропуснат периодичен инструктаж се прави при явяване на лицето на работа, т.е. на 21.01.2019г.
     Втори пример – лицето е в болничен от 01.10.2018г. до 18.01.2019г., тогава на 21.01.2019г. му се провежда извънреден инструктаж, защото отсъствието е повече от 45 календарни дни. Програмата му би трябвало да включва и темите от пропуснатия периодичен инструктаж, който е проведен на 07.01.2019г.
     Едва ли някой ще ви санкционира, ако във втория случай се презастраховате, като проведете и регистрирате в инструктажната книга два инструктажа един след друг… Просто е излишно…

     Харесвам

Изпращане на съобщение

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s