Пожарогасители

Ползване на пожарогасител

В публикация от поредицата “ЗБУТ – Азбука” се спрях на основните изисквания за осигуряване на пожарна безопасност на работните места.

Препрочитайки материала си зададох въпроса дали хората са наясно как се ползва пожарогасител.

PB-10

На теория всичко е лесно и ясно – натискаш ръкохватката и пръскаш с шланга в огъня. Но на практика… Знам за случай, когато служител на фирма е пострадал, защото в паниката не е могъл да задейства пожарогасителя – стискайки силно ръкохватката, тя се е счупила – просто човекът е забравил да извади блокиращия шплент…

Трябва да запомним – съществуват:

  • различни видове (класове) пожари;
  • различни видове пожарогасители.

Всеки вид пожарогасител е предназначен за даден клас (или класове) пожари. Тоест, няма гаранция, че ако опитаме да гасим запалените клони и трева в двора с първия попаднал ни под ръка пожарогасител, ще се справим лесно и бързо… ако въобще се справим.

Основни класове пожари:

Pozarna_trenirovka-1

Други класове пожари:

D – горящи метали: натрий, калий, магнезий…

F – горящи мазнини (в голямо количество) за приготвяне на храна в кухни и други хранителни обекти.

Видове пожарогасители и предназначение:

Pozarna_trenirovka-2

Видът на даден пожарогасител и предназначението му (т.е. класа пожари, които може да погасява ефективно) са обозначени трайно на корпуса му (със стикер или друга маркировка). Прочитайте това обозначение понякога! За да сте наясно как да действате, ако димът започне да изпълва коридора…

Pozarogasitel-2

Да преговорим – когато се запали шкаф с документи или пластмасовото кошче с хартиени отпадъци, имаме пожар клас А и за ефективно погасяване трябва да ползваме пожарогасител точно за пожари клас А (или АВ, или АВС…). Показаният по-горе е за клас В и С.

Ползване на пожарогасителя:

  • изтегля се пломбираният предпазител (шплент);
  • добре е чрез кратко натискане и отпускане на ръкохватката да се провери работоспособността му;
  • подхожда се към мястото на горене и накрайникът се насочва в основата на пламъците;
  • пожарогасителят се задейства чрез периодично натискане и отпускане на ръкохватката;
  • със струята се преминава през основата на пламъците (а не през върха им!) от единия до другия край.

PB-15-1

За ефективно пожарогасене дистанцията между накрайника и основата на пламъците трябва да е не по-малка от един метър. Първоначално, с оглед безопасността на работещото лице, се застава на по-голямо разстояние, впоследствие разстоянието до огъня постепенно се намалява.

И още:

  • Заставайте спрямо огъня така, че да имате път за изход, ако нещата излязат извън контрол.
  •  Помнете – пожарогасител се ползва при пожари в начален стадий! Ако сградата е обхваната от пламъци – тел. 112 и бърза евакуация.

Посетете и нашия “ЗБУТ – Видеоклуб“, където можете да видите полезно видео от противопожарна тренировка с използване на пожарогасители!