Стрес

Тихият убиец, наречен стрес – 2

В първата част на публикацията, посветена на стресa, разгледах видовете и стадиите на този тих убиец.

Сега ще продължа с въздействието му върху човешкия организъм и възможностите ни за справяне с проблемите.

Доказано е, че хроничният стрес оказва негативно въздействие на основни човешки органи и системи: нервна, мускулно-скелетна, дихателна, сърдечно-съдова, ендокринна, репродуктивна, храносмилателна…

Стрес - поражения

Механизъм на стресовото въздействие.

Под влияние на стресогенните фактори в кръвта се отделят хормоните кортизол, адреналин и норадреналин. Те предизвикват учестен сърдечен ритъм, повишена активация на мускулите, изпотяване и др.

Тези хормони подобряват способността ни за реакция. До известно време… Постоянната работа под стрес ерозира организма ни бавно, но сигурно. Особено ако стресът е хроничен (и на работното място, и в семейното огнище).

Ден след ден действието на споменатите хормони причинява увреждане на сърдечно-съдовата система и ускорява стареенето на кръвоносните съдове. Според някои публикации емоционалното пренапрежение увеличава налягането в съдовете с до 60%. Повишава се рискът от образуване на кръвни съсиреци (тромби), които причиняват инфаркт и / или инсулт.

Стрес - последствия

Понижените защитни сили на организма в такъв момент могат да провокират онкологични заболявания, инфекции и много други. Възникват проблеми с храносмилателната система и нормалното усвояване на веществата (това, в комбинация с намалената физическа активност, предразполага организма към наднормено тегло / затлъстяване, а ако се провокира т.н. “синдром на раздразненото черво” – към рязка загуба на килограми).

И още – стресът има доказана връзка с появата на язви, диабет, болки в мускулите и ставите, понижаване на сексуалните функции. Причинител е на спонтанни аборти, алергии, алопеция (заболяване, свързано с опадване на коса) и дори на преждевременна загуба на зъби (преди време се случи и на мой състудент – директор)…

Стрес - последствия

Има ли връзка между нашето поведение и пораженията, които ни нанася стресът?

Съдете сами: Преди повече от 30 години двама американски учени изследват връзката между психичния стрес и риска от сърдечен инфаркт, наблюдавайки в продължение на години над 3500 участници в интересен експеримент.

Изводи: При хора с определен модел на поведение – т.н. тип А е налице двойно по-висока честота на инфарктите и около четири пъти по-голяма смъртност в сравнение с лица от тип Б, независимо от навиците за хранене, пушене и физическа активност.

Тип А са лица със стремеж към върхови изяви и готовност за съревнование, хора борбени, нетърпеливи, агресивни, отговорни, амбициозни, суетни… навсякъде и във всичко.

Стрес

Тип Б търсят и намират баланс между това, което се изисква от тях, и своите лични потребности. Често оставят нещата да се развиват без намесата им, не изпитват угризения да кажат “не”.

Справяне с хроничния стрес?

Трудно е! Но ако не опитаме – никога няма да излезем от порочния кръг.

Трябва да се научим да го управляваме. Определено на хората от тип Б това се удава по-добре.

А иначе:

Бъдете позитивни! И на работа, и в къщи! Усмихвайте се – това ще обезоръжи и най-непоносимите екземпляри. Понякога с букетче цветя (или чаша студена бира, ако любимият отбор губи) ще постигнете повече, отколкото с час домашна кавга 🙂

Стрес - алкохол

Алкохолът и успокоителните само маскират нещата. Кафето, колата и шоколадът – също. Лекарите ще ви изпишат транквиланти, но хапчетата няма да подобрят организацията на работата и мисленето ви!

Лекарства

– Не бетонирайте проблемите (служебни и домашни) в себе си. Споделяйте ги с човек, на когото вярвате.

Търсете помощ от шефовете и колегите. Работата е на фирмата, а не лично ваша. Помнете – не всяка задача изисква перфектно изпълнение. Не препечатвайте три страници заради пет пропуснати запетайки.

Планирайте работата си, разбийте сложната задача на няколко по-прости. Ако “зациклите” – отворете прозореца, подишайте чист въздух, разходете се…

Стрес - релаксация

– Работата не отговаря на личните ви цели? Споко, светът е пълен с недооценени! Ако слънцето на върха на кариерната стълба ви огрее – добре, ако ли не – долу се живее по-спокойно. И тук небето е синьо, а тревата – зелена…

Техники, заслужаващи внимание:

Пътуване или разходки по време на почивка и отпуск (прахът в къщи няма да събори полицата или продъни паркета, ако не го забършете 2 – 3 седмици, нали?).

-downloadfiles-wallpapers-1920_1080-beautiful_lake_sunset_17104

Занимания с любими дейности и хора през свободното време (риболов, роман, гоблен, концерт?).

Водене на дневник (препрочитайки го, след месец сигурно ще се смеете на това, което ви е вбесило днес).

Гледане на комедии и други развлекателни програми, контакт с домашни любимци, отпускане в топла ароматизирана вана.

Стрес - релаксация

Посещаване на фитнес, СПА център или салон за красота.

Шопинг терапия (жените знаят защо…).

В заключение – за неравната борба със стреса е писано и говорено много. Но каквото и да планирате, не забравяйте: “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш” (Н.Хайтов).

 

Към първата част на “Тихият убиец, наречен стрес” >>>