МТСП отговаря на въпроси за извънредното положение

Вече почти месец в страната ни е въведено извънредно положение. Социалните мрежи преливат от мнения и коментари относно ефекта на мерките. Както може да се очаква, негативните оценки преобладават. Всеки от нас има становище и, особено ако не сме на работното си място, запълваме част от времето за самоизолация пред екрана на компютъра или смартфона, за да го споделим.

Същевременно има въпроси, които вълнуват много хора. Основно те са свързани с излизането в отпуск, ползването на болничен, полагаемите обезщетения и много, много други.

Голяма част от тези въпроси се задават ежедневно на горещия телефон на Министерството на труда и социалната политика. За да бъдат в помощ на интересуващите се, от министерството са направили подборка с най-често срещаните въпроси и техните отговори.

Ще предложа на вашето внимание някои от тях.

На какъв вид отпуск имат право майките на деца, при положение, че детските градини са затворени? При затворени детски градини и училища, майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му има право по своя преценка да ползва платен или неплатен отпуск. В този случай работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуска. Същите права има и работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му.

Могат ли работниците и служителите да бъдат принуждавани да ползват неплатен отпуск? Работодателите не могат да принуждават служителите си да ползват неплатен отпуск. Неплатен отпуск може да се ползва, само когато работникът или служителят е поискал това. По време на извънредното положение работодателите имат право едностранно да предоставят ползването на половината от платения годишен отпуск.

Работниците и служителите имат ли право на допълнителен отпуск във връзка с извънредното положение? Законът за мерките и действията по време на извънредното положение не предвижда нов вид „допълнителен“ отпуск.

Какво се случва с месечните и еднократни помощи по реда на Закона за семейните помощи за деца? Отпуснатите помощи, срокът на които изтича между 01.02 и 13.03 или до края на срока на извънредното положение се удължават служебно до края на месеца, в който изтича срока на извънредното положение.

Имат ли право на обезщетение за безработица съкратените от работа поради намаляване на работата заради коронавируса? Съгласно Кодекса за социално осигуряване право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които: са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта; не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168; не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на трудa.

С пълния текст на всички въпроси и отговори можете да се запознаете от страницата „Горещ телефон“ на министерството  (линк към файла с въпросите и отговорите е даден в горната част на страницата).

 

Още по темата:

Промени в Кодекса на труда във връзка с извънредното положение