Инспекциите по труда променят организацията на работа

В последните дни държавата ни има един основен враг – коронавирус COVID-19. Мислехме си, че ще ни подмине – но не би! Той вече е тук. И не е ясно кога ще си тръгне…

Социалните мрежи врят и кипят от компетентни и недотам компетентни мнения и съвети. Предполагам, не, сигурен съм, че и вие имате мнение дали ракията го лекува, дали молът е по-опасен от киното и театъра, дали в училище децата са по-изложени на риск от тези в детската градина…

Няма да изнасям лекция що е то COVID-19 и как да се пазим. А ако все пак се нуждаете от повече информация, бих ви насочил към сайта на Министерството на здравеопазването. Там можете да посетите специалната страница „Информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/“. Има какво да се научи от поместените материали.

Целта на днешната ми публикация е да ви запозная с промените в организацията на работа на Главна инспекция по труда и съответните областни дирекции.

Накратко – и там се предприемат мерки за:

  • ограничаване на достъпа до помещенията им;
  • намаляване на личните контакти при работа.

За целта:

  • Потребителите на услуги се приканват да ползват електронните канали за получаване на информация.
  • При необходими проверки по документи същите могат да се изпращат по електронна поща, вместо да се носят в офисите на съответната Инспекция по труда. Адресът на електронната поща се уточнява с проверяващия инспектор.
  • Ако посещението на проверявани лица или други потребители на услуги в Инспекцията по труда е неизбежно, личните контакти ще се осъществяват в приемни зали или в специално обособени за целта стаи със засилен дезинфекционен режим.
  • При извършване на проверки на място на служителите се осигуряват предпазни маски, индивидуални дезинфекциращи гелове и почистващи кърпички.
  • В офисите на Инспекциите по труда на посетителите ще се осигурява достъп до помещения с течаща вода и миещи препарати.

Тези мерки са в сила до второ нареждане. Публикувани са като съобщение на пресцентъра на сайта на ГИТ. С пълния му текст можете да се запознаете ТУК.

Това означава ли, че няма да ни проверяват? Не мисля! Така че спазвайте изискванията за осигуряване на безопасност и здраве при работа. Никой не ги е отменял и не планира да ги отменя или облекчава. Нещо повече – трябва да създадете организация за предпазване от коронавирус COVID-19 и при вас. Особено ако контактите с много хора във фирмата ви са ежедневие.

Откъде да започнете? Като начало – направете това, което са предприели в ГИТ.

Внимание

И не на последно място – да не забравяме за личната си отговорност в такива ситуации! Самовнушението “Толкова настинки съм изкарал на крак, и сега ще се оправя с чесън и ракия” може да ни изпрати… да не уточнявам къде. Особено ако на гърба ни тежат повечко годинки.

Още по темата:

COVID-19 и задълженията на работодателя