Пушене на наргиле - опасности

Предстоят промени в Закона за здравето

Откакто свят светува, хората се делят на две групи – пушачи и непушачи. Войната помежду им преминава през различни етапи, като никоя от страните не желае да развее бялото знаме.

Nargile-1

Непушачите излагат множество аргументи относно здравословните проблеми, до които води дългогодишната употреба на цигари. Пушачите вдъхновено защитават правото си на лична свобода сами да решават кое е полезно или вредно.

И във фирмите нещата обикновено са поляризирани – ако шефът е никотинов наркоман, помещенията ухаят на тютюнев дим (дори и проформа да са издадени забранителни вътрешни заповеди), ако не пуши – любителите на цигарката с кафенце периодично притичват до портала…

Политиците конюктурно се мятат между различни крайности – от пълната (на книга) забрана за пушене на закрито, през идеята за облекчаване на тази забрана (с цел уж подпомагане за закъсалия туристическия бранш) до облагането с по-висок акциз на т.н. нагреваеми тютюневи изделия.

А наргилето? Досега то се спотайваше необезпокоявано. Досега…

Nargile

Защото вече е подготвена промяна в Закона за здравето, която предлага “да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“.

STM-4

Част от мотивите на вносителя – Министерство на здравеопазването:

– горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на вредни вещества;

– пушенето на наргиле уврежда дихателната и сърдечно-съдовата системи, устната кухина и зъбите;

– експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара…

Цитира се международно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2013 – 2014г., съгласно което по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред учащи на възраст 11 – 13 години сме на пето място от 42 страни, а сред 15-годишните сме втори!

Тези и други проектопромени са достъпни за обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

С пълния пакет документи можете да се запознаете и изложите мнението си на тази страница.