Рискове от МСС при управление на превозни средства

В поредица от публикации разгледах рисковете от възникване на мускулно-скелетни смущения (МСС) и заболявания при работа. Това не е случайно – в Европа тези заболявания са най-честият здравен проблем при упражняване на трудовата дейност. Затова днес продължавам темата и ще се спра на някои рискове от възникване на МСС при управление на моторни превозни средства (МПС).

Установено е, че професионалните шофьори са изложени на висок риск от развитие на здравословни проблеми. Досещате се за причината – те прекарват по-голямата част от работното си време седнали в сравнително ограниченото пространство на кабината зад волана.

Проучвания показват, че ако се шофира над 30 км на ден, рискът от появата на болки в гърба нараства от два до четири пъти. Шофьорите на камиони и автобуси страдат от болки в кръста в резултат на продължително седене, лоша поза, недостатъчна ергономичност, ръчно боравене с багаж и други товари, а понякога и вследствие на вибрации на цялото тяло.

Рискове от МСС вследствие на продължително седене.

Седенето оказва по-голям натиск върху гръбначния стълб, отколкото стоенето, поради което междупрешленните дисковете се притискат / компресират и с течение на времето могат да загубят гъвкавост. От своя страна продължителното седене и седенето в неудобна / частично фиксирана поза причиняват напрежение в мускулите, сухожилията и връзките. А седенето за продължителни периоди от време допълнително води до здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, болки в гърба…

Шофьорите на камиони имат по-ограничени възможности за изправяне и движение през работното си време, особено ако пътуват на дълги разстояния.

Шофьорите на автобуси са изложени и на риск от мускулно-скелетни нарушения на раменете, които са свързани не само с действителното шофиране. Допълнително при някои от тях съществува риск от мускулно-скелетно увреждане на шията поради естеството на работата – превоз на пътници в градски условия (например свързани с необходимостта от наблюдение при слизане на пътниците от автобуса, при гледане в огледалата за обратно виждане по време на отваряне и затваряне на вратите…).

Рискове от МСС при вибрация на цяло тяло.

Излагането на вибрации на цялото тяло често се пренебрегва, тъй като ефектите върху здравето обикновено са дългосрочни и следователно недостатъчно оценени.

При управление на превозни средства най-често срещани са вибрациите във вертикална посока. Степента им зависи от различни фактори, като скорост на движение, възраст (амортизираност) на превозното средство, оформление на кабината, дизайн на седалката и окачване, състояние на пътя (например сътресения от лошо поддържана или неподдържана настилка). Ефектите върху тялото са по-ясно изразени при шофиране на леки и лекотоварни автомобили, микробуси и други подобни на тях. Интензивната дългосрочна вибрация на цялото тяло може да повлияе неблагоприятно на гръбначния стълб и да увеличи вероятността от болки в кръста.

Шумовият стрес също оказва известно влияние на професионалните мускулно-скелетни нарушения – вибрациите се считат за по-опасни, ако „атакуват“ тялото едновременно с шума.

Рискове от МСС при товаро-разтоварни и други аналогични работи.

Шофьорите на камиони често трябва да товарят и разтоварват стоки, да закрепват и покриват товари, да отделят ремаркета, да извършват огледи и ремонти в неудобна позиция на тялото… Изследвания показват, че вдигането на тежки товари може да има значително негативно въздействие върху състоянието на опорно-двигателния апарат и да причини мускулно-скелетни нарушения, проблеми с гърба и др.

Често подценявано, но индиректно свързано с рисковете при товарене и разтоварване е и слизането от кабината. Скачането от висока кабина може да предизвика „удар“, превишаващ от пет до седем пъти теглото на водача, и да причини увреждане на долната част на гърба, коленете и глезените.

Таксиметровите шофьори, доставчиците и куриерите също извършват ръчна обработка на товари, например когато повдигат или подреждат багаж и пратки. Само едно грешно движение може да предизвика болка в долната част на гърба. Усукването, завъртането и огъването на тялото по време на повдигане е в състояние да натовари гърба дори когато се повдига лек товар.

Рискове от МСС при използване на автомобила като офис.

Има шофьори, за които колата е и мобилен офис. Работата в превозното понякога включва използване на лаптоп, попълване на документи, провеждане на телефонни разговори… Всички тези дейности могат да доведат до неправилна стойка, което да причини мускулно-скелетни нарушения и проблеми с гърба. В повечето случаи не се осъзнава, че това също е риск (например при усукване на тялото, ако сте на шофьорската седалка, а  обработваните документи са на седалката за пътници).

Някои съвети за намаляване на рисковете.

Дългогодишните шофьори със сигурност ги знаят и прилагат, но все пак нека ги припомним.

Седалката трябва да бъде регулирана правилно. С това се гарантира, че:

 • ще се осигури достатъчна височина за осигуряване на нормална видимост на пътя;
 • ще достигате педалите без да се протягате и без да държите краката свити;
 • бедрата ще лягат нормално на седалката по цялата си дължина, но без да се „плъзгате“ напред;
 • облегалката ще осигурява непрекъсната опора по цялата височина на гърба до раменете;
 • облегалката за глава ще ви защити при възникване на произшествие.

По време на шофиране:

 • поддържайте удобна (ненапрегната) поза, но също така се опитвайте периодично да се раздвижвате върху седалката и да сменяте позата;
 • избягвайте да се облягате на волана;
 • правете редовни почивки за кратка разходка и гимнастика, особено ако дълго време се движите по лоши пътища.

При извършване на товаро-разтоварни работи трябва да се спазват съответните правила за безопасна работа (повече информация по темата ще намерите в публикацията ми „Ръчна работа с тежести“). Накратко:

 • не се опитвайте да вдигате тежък товар веднага след слизане от кабината (особено след дълго шофиране), най-напред поразкършете тялото си;
 • захващайте и повдигайте товара с две ръце;
 • дръжте товара близо до тялото с тежката страна към вас;
 • при поемане, поставяне и подреждане на товари избягвайте усукване или извиване встрани на тялото.

И… не скачайте от висока кабина, особено ако сте с наднормено тегло!

Ако ползвате автомобила и като мобилен офис, специалистите съветват да се преместите на пътническата седалка и да ползвате лаптопа в скута си. Времето за работа не бива да превишава 15 минути. Документите, които попълвате, да бъдат пред вас, а не встрани (на съседна седалка), за да не се налага усукване на тялото.

Как да намалим умората в тялото при продължително шофиране?

Ето примери за полезни упражнения. Някои могат да се правят дори и по време на кратък престой.

 1. Изпъване назад и свиване напред на тялото и ръцете.

 1. Въртене на лактите напред и назад. Въртене на главата в две посоки: наляво-надясно и нагоре-надолу.

 1. Изпъване на дланите и пръстите нагоре и надолу.

 1. Гимнастика извън автомобила – изпъване на краката и огъване на тялото с изпъване на ръцете.

Изпълнявайте упражненията плавно, а не рязко. 

Още по темата:

Мускулно-скелетни смущения

Ръчна работа с тежести

Работната поза като рисков фактор за възникване на МСС