Избор на ЛПС

Как да избираме лични предпазни средства

В материала “Предпазни средства” от поредицата “ЗБУТ – Азбука” отделих специално внимание на значението, което предпазните средства имат при осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд в предприятията.

Обърнах внимание на основния нормативен документ, регламентиращ изискванията за ползване на лични предпазни средства –  НАРЕДБА № 3 от 19.04.2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място (достъпна е за безплатно ползване в нашия “ЗБУТ – Хипермаркет). 

Normativna_uredba-1

Приложение 2 към тази наредба указва девет групи лични предпазни средства (ЛПС) за защита на работещите. Проблемът особено в по-малките фирми е как да изберем точно това, което ни е необходимо. Обикновено при влизане в магазин за ЛПС се гледа кое от предлаганите средства е с най-ниска цена. Трябват ни обувки? Тези там са по 19,90лв. за чифт. Ръкавици за общите работници? Има и по левче… Зад витрината са изложени леки пластмасови антифони по няколко лева… и по-лъскави по няколко десетки лева…

Шум - защита - външни антифони

Изборът на предпазни средства, противно на преобладаващото мнение, не е никак лесен. Всеки от предлаганите модели обувки, ботуши, каски, антифони и др. има свои специфики, които следва да отчетем. За това трябва да познаваме стандартите им, или поне базовите обозначения на основните им параметри и характеристики. И да сме наясно, че не винаги по-скъпото е по-добро, а по-евтиното – по-лошо. Макар че няма как да очакваме сиренето от 4 лв. за килограм да е само от истинско мляко…

rab_mesta-trudoustr-1

Наясно съм – материята е специфична. Едва ли счетоводител в малка фирма, който е удостоен с честта да изпълнява и функциите на длъжностно лице по БЗР, ще има компетентността и опита да направи точния избор. Затова подготвям и ще представя на вашето внимание поредица от публикации, в които ще се опитам да ви запозная с основните характеристики на личните предпазни средства. На какво да обръщате внимание при закупуването им. Каква е разликата между предлаганите модели. Как правилно да ги експлоатирате и поддържате. И още много полезни (надявам се!) неща.

Направихте ли си кафе?
Можете да се запознаете с изискванията за избор и ползване на:

 

Очаквайте и други статии за специфичните изисквания за избор и ползване на предпазни средства. СКОРО ! 🙂

 

Още по темата:

Предпазни средства