Алкохол

Да пийнем на работното място

Досега винаги се е считало, че употребата на алкохол и други упойващи вещества на работното място е крайно… нежелателна (спестявам си по-категоричната дума). Макар че леките почерпки за юбилей, новороден наследник, готина кола и т.н. едва ли са изключение.

Alkohol

И докато за водачите на пътни превозни средства нещата са ясни и недвусмислени, то какво да кажем например за мениджър в офис? Или системен администратор… Да ги санкционираме ли, ако гаврътнат 50г. концентрат за новото палто на колежката? Ще трябва ли да духат в дрегер, преди да ги отстраним от работа?

За да си спестим произволни тълкувания на ситуацията, ето становище на Министерството на труда и социалната политика, публикувано в рубриката “Въпроси и отговори”:

MTSP-Alkohol

Да обърнем внимание на последното изречение – …ако спецификата на работата не допуска работещите да изпълняват трудовите си задължения, когато са употребили алкохол…

Наздраве на счетоводителите! Наздраве на офис-хигиенистките! Наздраве на… всички, чиято специфика на работата допуска изпълнение на трудовите задължения след употреба на алкохол.

Е, все пак помнете златното правило на пиещия – без едно (питие) може, но само с едно, уви,  не може!

Идея за бъдещ нормативен документ: Наредба за определяне на видовете работи, при които се допуска употреба на алкохол.